Z okazji pierwszego wiosennego weekendu🌞 mamy dla Was pomysł na lekki deser z nasionami chia.

babeczki

Pierwsza Warstwa

Przepis na pierwszą warstwę, czyli mus czekoladowy znajdziecie tutaj
Gotowy mus przelewamy do sylikonowych foremek – 1 łyżka musu na foremkę i wstawiamy do zamrażalnika, żeby masa zgęstniała.

 

Druga warstwa

Składniki:

  • 5 łyżek chia
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka kropli aromatu rumowego

Wykonanie:

Nasiona zalewamy letnią wodą (1/2 szklanki) i pozostawiamy żeby napęczniały. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Kiedy nasiona napęcznieją dodajemy do nich żelatynę oraz  pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy masę do foremek, na zastygniętą czekoladę, tym razem wypełniamy większą część foremek, pozostawiając trochę miejsca na ostatnią warstwę.

Jeśli chcemy zjeść deser w postaci galaretki to pozostawiamy foremki w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia warstwy, jeśli chcemy zrobić lody, ponownie wstawiamy foremki do zamrażalnika i czekamy, aż kolejna warstwa zgęstnieje.

 

Trzecia warstwa

Składniki:

  • 100g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny 

 

Wykonanie:

Truskawki (odmrożone) blendujemy dodajemy ksylitol oraz rozpuszczoną żelatyną (patrz wcześniej) i układamy ostatnią masę w naszych foremkach, w tym momencie możemy udekorować deser owocami/ wiórkami kokosowymi/ migdałami lub czymś innym na co mamy ochotę.

I ponownie jeśli chcemy deser w postaci galaretki to pozostawiamy foremki w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia warstwy, jeśli chcemy zrobić lody, wstawiamy foremki do zamrażalnika i czekamy, aż kolejna warstwa zgęstnieje.

 

 

Uwagi:

  • pamiętajcie żeby nie łączyć warstw kiedy jedna z nich jest gorąca
  • jeśli wybierzecie wersję mrożoną uważajcie, żeby nie przetrzymać deserów zbyt długo w zamrażalniku, a jeśli już Wam się to przydarzy to odczekajcie chwile zanim je zjecie, inaczej będą bardzo twarde

 

 

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *